Sikkerhed på internet…

icon-banner, pictogram

icon-banner[1]

Her kommer min tanker om det, samt mine råd til brug af nettet og samtidigt holde den nødvendige sikkerhed hjemme.

Vi starter med internet generelt.

Første skridt for at have en sund og sikker forbindelse til resten af verdenen via internettet er selve forbindelsen, de fleste udbydere levere nu til dags et modem med firewall, wifi og hvad der ellers skal til for at komme sikker på nettet.

Hvis du er en af de få der stadig har eget wifi udstyr sat til dit modem, vil jeg foreslå at du kontakter din udbyder og får tilsendt / Ombytte dit udstyr til noget nyere og det er som regel gratis ved de forskellige udbydere.

Sikkerhed i dit Wifi (Trådløse net) er en anden faktor som stadig er aktuel for nogen, enkelte installationer rundt omkring køre stadig på den gamle WEP krytering som kun tager en ny hacker ganske kort tid at få adgang til, trods det er der stadig mulighed for at bruge denne kryptering i de fleste nye apparater pga. ældre udstyr der ikke understøtter de nyere og mere sikre krypteringer (WPA, WPA2).

En anden ting ved Wifi er koden til at komme på det, igen har mange udbydere valgt at tage hånd om dette ved at udlevere en forud defineret kode til deres udstyr og det er også fint bortset fra at de tilbyder kunde at ændre koden til noget der er lettere at huske og med lettere at huske kommer lettere at gætte / bryde.

Jeg har set blandt andet stofa kunder lave dette stunt fordi stofa har det med at lave koder på rigtig mange tegn, og ja det er besværligt at komme på med en lang kode men det er meget mere sikker end Bedste123.

Brug din sunde fornuft.

Selv i 2014 er det nemt for en ondsinde person at plante en virus eller lignende på en hjemmeside, i en fil eller et billede så hvis du ikke er helt sikker på noget på internettet så spørg nogen til råds eller lad det være det er som regel ikke det værd.

Din computer, tablet, iphone, smartphone m.m.

Næste skridt i generel sikkerhed er på din enhed uanset om det er den ene eller anden type, er den på internettet er den sårbar overfor udefra kommende så derfor er følgende vigtig at huske uanset dit bruger niveau.

Virus program – Jeg kan anbefale AVG ANTI VIRUS som findes i en gratis version på free.avg.com

Opdateringer – Windows, programmer, java, flash, osv. skal opdateres så snart de er nye versioner opdateringerne er ofte for at lukke hulder i softwaren så fornyligt er fundet eller blevet benyttet til hacker aktivitet.

Sociale medier!!!

Uha det er en være en hvis man læser avis og nyhedssider om ikke andet, så lads os lige slå nogle små ting fast omkring emnet.

Nu er det sanrt ferie tid og jeg har så sent som idag læst om hvor farligt det er at ligge ferie billeder op på det sociale medier mens man er afsted.

En anden ting der var oppe idag at du ikke må skrive status opdateringer som: “Sidder alene hjemme og hygger” eller “Så skal far her i byen til lyse morgen” pga. af faren for indbrud eller at blive op søgt på sin adresse.

JA, okay men så vidt jeg ved er indbrud i hjemmet meget sjældent i en lejlighed og blive ofte udført af nogen med tilhør til ens omgangskreds som af lige vel ville vide hvis du var i byen eller lignende og med hensyn til at blive op søgt i sit eget hjem, her er jeg rimelig sikker på at jeg ville vide det hvis nogen gik med de tanker, så havde man nok lavet skidt i nallerne.

Selvfølgelig findes der gradbøjninger af ovenstående og det er udelukkende ment som en øjenåbner til de som hopper lige i når medierne går amok med den her slags advarsler, hvor de kun skræmmer og ikke tager sig tid til at tænke over at det ikke er alle der er i fare zonen.

paranoide mennesker med på bølgen der efterhånden har rullet i lang tid.

Håber du kan bruge det her i din hverdan og færden på nettet.

Skriv en kommentar